skip to main content

Završena obuka povodom izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju

05 12 2019

Završena obuka povodom izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju

U saradnji sa Ministarstvom pravde i Pravosudnom akademijom, od 1. oktobra do 5. decembra, USAID-ov Projekat vladavine prava održao je 10 jednodnevnih obuka na temu izmena Zakon o izvršenju i obezbeđenju čija primena počinje od 1. januara 2020-e. ‘ZIO karavan’ obišao je po nekoliko puta četiri regionalna sedišta u Srbiji – Novi Sad, Kragujevac, Niš i Beograd – i predstavio najznačajnije amandmane grupi od preko 500 javnih izvršitelja i sudija osnovnih, viših i privrednih sudova.

Pored obuka, USAID-ov Projekat vladavine prava pružio je podršku Ministarstvu pravde u izradi aplikacije koja će omogućiti funkcionisanje elektronske oglasne table za izvršni postupak. Elektronska oglasna tabla omogući će građanima da jednostavnim pristupom web servisu kreiranom za tu svrhu izvrše uvid u sva pismena koja im se u postupku izvršenja dostavljaju bez potrebe da fizički odlaze u sud. Na taj način biće omogućen jednostavniji i brži pristup pravdi a izvršni poverioci i pre svega dužnici moći će blagovremeno da reaguju u svim fazama postupka izvršenja.

Elektronska oglasna tabla postaće dostupna od 1. januara 2020-e, a trenutno se njene funkcionalnosti testiraju u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Ovde možete naći pregled najznačajnijih izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

poslednje vesti


14 04 2022

Ted

Ted

10 05 2019

12 02 2019

VRH