skip to main content

Šesta godišnja skupština Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika

01 12 2018

Šesta godišnja skupština Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije održalo je šestu redovnu godišnju skupštinu u Beogradu. Skup u prostorijama Privredne komore Srbije okupio je oko 80 učesnika koji su razmatrali teme od značaja za rad Udruženja kao što su rezultati u tekućoj i planovi za narednu godinu.

Otvarajući Skupštinu, predsednik Udruženja, Jelena Gajić, istakla je da je ove godine 250 sudijskih i 100 tužilačkih pomoćnika izabrano na sudijsku odnosno tužilačku funkciju, a značaj posla koji obavljaju svakodnevno prepoznat je i od strane Ministarstva pravde te su svoje zasluženo mesto pomoćnici našli i u predlogu amandmana na Ustav RS u oblasti pravosuđa.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, Radomir Ilić, istakao je važnost aktivnog učešća pomoćnika u izradi sistemskih rešenja kojima će se dodatno definisati njihov položaj i uloga u pravosuđu u toku procesa izmene seta pravosudnih zakona nakon što ustavne promene budu usvojene.

Zamenik direktora USAID Projekta vladavine prava, Dragana Lukić, predstavila je kako realizovane tako i planirane aktivnosti koje Projekat sprovodi u saradnji sa Udruženjem i pozvala pomoćnike da dostave svoje ideje i predloge za platformu za unapređenje njihovog položaja i statusa koja je tokom novembra predstavljena na okruglim stolovima održanim u sve četiri apelacije (link).

Platforma će se i dalje unapređivati i poslužiće pre svega predstavnicima sudijskih pomoćnika da sa objektivno i realistično formulisanim predlozima uzmu učešća u radnim grupama za izmene zakona kojima će biti definisan njihov položaj, ali će biti uzeta u obzir i u novoj strategiji reforme pravosuđa čiju će izradu Projekat podržati.

Učesnicima se obratio i predsednik Pravosudne akademije, Nenad Vujić, istakavši značaj uspostavljanja saradnje između Akademije i Udruženja i zajedničkih napora na iznalaženju najboljeg rešenja za prvi izbor na sudijsku funkciju.

poslednje vesti


14 04 2022

Ted

Ted

10 05 2019

12 02 2019

VRH