skip to main content

Predstavljen nacrt nove Nacionalne strategije reforme pravosuđa

31 01 2019

Predstavljen nacrt nove Nacionalne strategije reforme pravosuđa

Danas je u prostorijama Pravosudne akademije održan prvi sastanak radne grupe Ministarstva pravde za izradu nove Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2019-2024. USAID Projekat vladavine prava je sa timom stručnjaka izradio prvi nacrt ovog strateškog dokumenta koji bi trebalo da usmeri glavne pravce razvoja i unapređenja nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti, stručnosti, efikasnosti i transparentnosti pravosuđa u narednom petogodišnjem periodu uz snažan podsticaj daljem razvoju informacionih i komunikacionih tehnologija i alatki koje su nezamenljiv deo funkcionisanja jednog modernog pravosudnog sistema.

Prvi nacrt Strategije članovima radne grupe predstavio je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Dobrosav Milovanović, koji je ujedno i rukovodio timom stručnjaka koji je sastavio ovaj dokument. Radnom grupom predsedava ministar pravde, Nela Kuburović, a ona je sastavljena od predstavnika svih relevantnih pravosudnih institucija i organizacija, kao i strukovnih udruženja (Vrhovni kasacioni sud, Republičko javno tužilaštvo, advokatura, Pravosudna akademija, Javnobeležnička komora, Društvo sudija Srbije, Udruženje sudija i tužilaca Srbije itd), dok u njenom radu učestvuju i predstavnici Odbora za pravosuđe Narodne skupštine, kao i predstavnici Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva finansija. Oni će u narednim nedeljama dati svoje komentare i sugestije za unapređenje nacrta i usaglasiti se oko zajedničke radne verzije Strategije.

Nakon što radna grupa usaglasi novi nacrt strategije, USAID Projekat vladavine prava će u saradnji sa Ministarstvom pravde organizovati i javne rasprave kako bi šira stručna javnost, civilno društvo i građani bili upoznati sa definisanim prioritetima za reformu pravosuđa u narednom petogodišnjem periodu te imali priliku da se kroz inkluzivan proces konsultacija o predloženim ciljevima i merama izjasne.

Foto: Ministarstvo pravde i USAID Projekat vladavine prava

poslednje vesti


14 04 2022

Ted

Ted

10 05 2019

12 02 2019

VRH