skip to main content

Pravosuđe se pridružilo inicijativi za otvorene podatke

06 03 2018

Pravosuđe se pridružilo inicijativi za otvorene podatke

Otvoreni podaci – slobodno dostupni, pristupačni, mašinski čitljivi i dostupni u otvorenim formatima – prepoznati su kao jedna od glavnih odlika otvorene, transparentne i odgovorne vlasti. Ovaj koncept je jedna od osnovnih odlika Partnerstva za otvorenu vlast, globalne inicijative sa preko 70 zemalja članica koja je započeta 2011-e, a kojoj se Srbija pridružila 2013-e godine.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije obeležila je Nedelju otvorenih podataka od 6. do 11. marta 2018. Organizovan je niz događaja širom zemlje kako bi se podigla svest o značaju otvaranja podataka koje poseduju institucije republičke i lokalne vlasti za građane, organizacije građanskog društva, startape, ICT habove i druge zainteresovane strane koje mogu da ih upotrebe i dodaju im vrednost od koje će dalje koristi imati i društvo i privreda.

USAID Projekat vladavine prava sarađivao je sa Ministarstvom pravde na otvaranju više skupova podataka za koje je ova institucija odgovorna kao deo učešća Ministarstva u Nedelji otvorenih podataka. Uz tehničku pomoć Projekta, Ministarstvo se pridružilo grupi od 22 institucije koje su svoje podatke učinile dostupnim u formi otvorenih podataka na zvaničnom portalu Vlade Srbije: https://data.gov.rs. Podaci koje je Ministarstvo objavilo ove nedelje tiču se registara javnih beležnika, javnih izvršitelja, veštaka, i medijatora. Ministarstvo će nastaviti sa praksom otvaranja podataka kako bi omogućilo zainteresovanim stranama da ih dalje obrade i unaprede koristeći ih za istraživanje, razvoj biznis modela, IT aplikacija, i vizuelizacija. Vlada koja je spremna da otvori svoje podatke pokazuje spremnost za transparentnost, te podržava dalji razvoj kreativnih poslovnih inicijativa i ekonomije znanja.

poslednje vesti


14 04 2022

Ted

Ted

10 05 2019

12 02 2019

VRH