skip to main content

Harmonizacija prakse u izvršnom postupku

15 02 2018

Harmonizacija prakse u izvršnom postupku

U Kragujevcu, 20.02.2018., pod pokroviteljstvom Vrhovnog kasacionog suda, USAID Projekat vladavine prava u saradnji sa EU Projektom za unapređenje efikasnosti pravosuđa organizovao je okrugli sto na temu pravnih shvatanja i zaključaka Vrhovnog kasacionog suda u primeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Ovim događajem započela je serija od ukupno četiri okrugla stola koji su omogućili unapređenje dijaloga između pravosuđa i javnih izvršitelja o praktičnim pitanjima koja prate primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju otkad je stupio na snagu u julu 2016.

Preostala tri okrugla stola održana su tokom marta u Nišu (01.03.), Beogradu (09.03.) i Novom Sadu (15.03.). Zajednička karakteristika sva četiri događaja bilo je veliko interesovanje koje su pokazale kako sudije osnovnih, viših i privrednih sudova, tako i javni izvršitelji za pojašnjavanje pitanja od zajedničkog značaja za unapređenje postupanja u izvršenju. Događaji kao ovi okrugli stolovi koji su okupili preko 250 učesnika odličan su primer kako donatorski projekti zajedno pomažu institucijama u razmeni stavova i iskustava sa ciljem ujednačavanja i unapređenja prakse.

Događaju u Beogradu prisustvovala je i pomoćnik ministra za pravosuđe u Ministarstvu pravde, Jelena Deretić, koja je iskoristila priliku da najavi skori početak rada na izradi amandmana na Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Radna grupa koju će formirati Ministarstvo uzeće u obzir probleme i rešenja koji su definisani kroz ove okrugle stolove, kao i stavove Vrhovnog kasacionog suda, Komore javnih izvršitelja, Privredne komore, Narodne Banke Srbije, i drugih institucija, gradeći na njima unapređena zakonska rešenja. USAID Projekat vladavine prava pružiće stručnu i logističku podršku ovom procesu.

poslednje vesti


14 04 2022

Ted

Ted

10 05 2019

12 02 2019

VRH