skip to main content

Godišnje savetovanje privrednih sudova

07 09 2018

Godišnje savetovanje privrednih sudova

Tradicionalno, 26. godišnje Savetovanje privrednih sudova održano je od 5.-7.09.2018. na Zlatiboru. Tokom otvaranja savetovanja, direktor USAID Projekta vladavine prava, Mark Lasman, obratio se okupljenim sudijama, predstavnicima privrede, drugih pravosudnih profesija, pravnih fakulteta i Državnog pravobranilaštva i naglasio kontinuiranu podršku USAID-a unapređenju pravosudnog sistema u Srbiji, uključujući i privredne sudove koji imaju odlične rezultate proteklih godina. Učesnicima savetovanja obratili su se i Jasminka Obućina, predsednica Privrednog apelacionog suda i domaćin savetovanja, kao i predsednik Vrhovnog kasacionog suda, Dragomir Milojević, i ministar pravde, Nela Kuburović, koja je posebno naglasila značaj efikasnog funkcionisanja privrednih sudova za poboljšanje investicione klime, ali i rangiranje Srbije na Doing Business listi.

Drugog dana Savetovanja USAID Projekat vladavine prava organizovao je u saradnji sMinistarstvom pravde predstavljanje Pravosudno-informacionog sistema (PIS), te izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju čija je izrada u toku. Predstavnici Odseka za e-pravosuđe Ministarstva pravde, Mario Maletić i Jovana Mihajlović, predstavili su funkcionalnosti PIS-a i 8 skupova podataka kojima je omogućen neposredan pristup putem interneta, a koji zamenjuje razmenu dopisa između pravosuđa i drugih institucija koja je trajala i 3 do 6 meseci. Uštede ostvarene do sada kroz upotrebu PIS-a iznose 66 miliona dinara, čime je PIS za godinu dana, otkako je usluga aktivna, povratio novac uložen u njegov razvoj.

Tokom sesije na temu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, pomoćnik ministra za pravosuđe, Jelena Deretić, predstavila je dosadašnje aktivnosti radne grupe koja se bavi izradom amandmana na postojeći zakon, ističući važnost uređenja oblasti kao što je prodaja pokretne i nepokretne imovine kroz uvođenje elektronske aukcije, te poboljšanje nadzora nad radom javnih izvršitelja. Profesor Nikola Bodiroga, jedan od članova radne grupe, posebno je istakao rad na boljem definisanju principa proporcionalnosti čime bi se uredilo ono što javnost često percipira kao jedan od najvećih problema u procesu izvršenja a to je prodaja vredne nepokretnosti, na primer, kako bi se namirio dug od par hiljada eura. Obe sesija su bile veoma posećene i praćene produktivnom diskusijom.

poslednje vesti


14 04 2022

Ted

Ted

10 05 2019

12 02 2019

VRH