skip to main content

Efikasnija dostava u Osnovnom sudu u Nišu

05 03 2021

Efikasnija dostava u Osnovnom sudu u Nišu

Dostava pismena je jedna od administrativnih procedura u sudovima koja zahteva veliko angažovanje kako radne snage u sudu, tako i drugih resursa što sve smanjuje vreme za obavljanje drugih podjednako važnih poslova. Bez uredne dostave nema adekvatnog vođenja sudskog postupka tako da značaj koji se daje čuvenim plavim kovertama nikako nije preteran sa aspekta kako poštovanja prava svih stranaka u postupku, tako i vođenja postupka i njegove efikasnosti.

Prošle godine smo u saradnji sa Ministarstvom pravde, Visokim savetom sudstva i Vrhovnim kasacionim sudom izvršili unapređenje modula za dostavu pismena u okviru softvera za upravljanje predmetima koji osnovni i viši sudovi u Srbiji koriste u svom radu (AVP program) kako bi smo dostavu automatizovali, omogućili automatsko štampanje koverata, dostavnica i povratnica, te elektronsko vođenje evidencije dostave i praćenje statusa pismena kroz skeniranje pripadajućeg barkoda na svakoj koverti. Takože, sistem je povezan sa Poštinim adresnim registrom kako bi zaposlenima u sudu bile dostupne tačne adrese i poštanski adresni kodovi, što dodatno garantuje urednu dostavu.

Kako bi ovako unapređen proces i zaživeo, potrebno je sprovesti adekvatnu obuku i na terenu direktno pomoći zaposlenima u sudu da pređu na novi način funkcionisanja. Tako smo u februaru i martu proveli po nedelju dana sa partnerima iz Osnovnog suda u Nišu na zajedničkom zadatku - da automatizovana dostava zaživi u ovom sudu. Kako je to izgledalo, kao i utiske zaposlenih, možete pogledati u kratkom videu:

 

poslednje vesti


14 04 2022

Ted

Ted

10 05 2019

12 02 2019

VRH