skip to main content

Devet decenija Višeg suda u Beogradu

30 10 2018

Devet decenija Višeg suda u Beogradu

U Skupštini grada Beograda danas je predstavljena Monografija Višeg suda u Beogradu. Povod za izradu Monografije, koja je nastala kao plod saradnje Višeg suda u Beogradu i USAID Projekta vladavine prava, je obeležavanja 90 godina od donošenja Zakona o uređenju redovnih sudova za Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1928. godine - prvog zakona o uređenju sudova kojim je uspostavljena savremena organizacija sudova.

Predsednik Višeg suda u Beogradu, sudija Vrhovnog kasacionog suda, Aleksandar Stepanović, istakao je da Monografija prikazuje devet decenija bogate istorije prestoničkog suda, njegovog razvoja i suočavanja sa brojnim izazovima, koji su nosili burni istorijski događaji na ovim prostorima. Danas je Viši sud u Beogradu, sa svojih 11 sudskih odeljenja i stotinu sudija, najveći sud tog ranga u Srbiji i u jugoistocnoj Evropi. Na području čiju stvarnu nadležnost pokriva, živi oko dva miliona stanovnika i rešava oko 50.000 predmeta godišnje.

Ministar pravde, Nela Kuburović, istakla je da Srbija i dalje teži da stvori pravni sistem koji prati savremene potrebe pravosuđa i realan život građana, dok je gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, istakao da je tradicija Višeg suda garant da će raditi svoj posao još bolje i više u interesu gradjana Srbije. Okupljenima se obratila i Ljubica Milutinović, zamenik predsednika Vrhovnog kasacionog suda, kao i bivši sudija i kolumnista ’Nedeljnog telegrafa’, Slobodan Rašić.

Pozdravljajući preko 100 zvanica okupljnih u svečanoj Sali Skupštine grada na prezentaciji Monografije Višeg suda u Beogradu, direktorka Kancelarije USAID za demokratski i ekonomski razvoj, Lora Pavlović, kazala je da američka vlada od 2001. godine podržava složene reforme pravosuđa u Srbiji. ‘Radeći u Srbiji, shvatili smo da kvalitet pravosuđa zavisi od kvaliteta pojedinaca koji u njemu rade. Zato se Monografija u velikom delu fokusira na predsednike Višeg suda i njihovu neumornu borbu da izgrade vladavinu prava u Srbiji. Kroz napore ovih pojedinaca Viši sud u Beogradu postao je tako snažan simbol vrednosti i ciljeva onih koji su imali privilegiju da u njemu rade’, rekla je Lora Pavlović.

Monografija se sastoji od tri celine. Prva celina obuhvata period koji prethodi uspostavljanju savremene mreže sudova, sa osvrtom na srpsko pravosuđe i beogradski Okružni sud u Kneževini, organizaciju suda okruga beogradskog i suda Varoši Beograda. Druga celina obuhvata period savremene mreže sudova u parlamentarnoj monarhiji, dok je poslednja celina monografije posvecena normativnoj i sudskoj organizaciji Okružnog suda u Beogradu od 1944-2010., kao i osnivanju i radu Višeg suda u Beogradu, sa bibliografskim podacima o predsednicima suda i sudijama koje su postupale u Okružnom i Višem sudu u Beogradu.

poslednje vesti


14 04 2022

Ted

Ted

10 05 2019

12 02 2019

VRH